Skip to main content

Majšanski put 87, Subotica   •   +381 24 576 700   •   osmajsanskiput_su@mts.rs

Obeležen Dan knjige

Na Svetski dan knjige, 23. aprila, u Velikoj većnici Gradske kuće dodeljene su diplome najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola iz srpskog jezika, koji su pokazali odlično poznavanja dela na opštinskom nivou Književne olimpijade, kao i zapažene rezultate na Opštinskom i Okružnom takmičenju iz Srpskog jezika i jezičke kulture.

Program su vodili, i u okviru istog i nastupili, članovi Književnog kluba Fondacije "Danilo Kiš", na čelu sa mentorom Sanjom Babić, koji su tom prilikom recitovali svoje autorske pesme. Mario Evetović je recitovao "Nemoj umreti u Timisoari" i "Oblak u čizmama", Dijana Lacman "Zimski dan", dok je Maja Rudinski izvela svoju pesmu "Stvaralac“ i monolog pod nazivom "Gordost i predrasude“. Članovi Književnog kluba su tom prilikom pozvali nagrađene učenike da se pridruže Književnom klubu i sami budu članovi tima koji radi na veličanju i slavljenju reči.

U programu su još učestvovale učenice Gimnazije "Svetozar Marković“ Mila Škorić, Helena Savić i Anastasija Stokin.

Maternji jezik je poseban predmet u celom svetu. On se neguje pažljivo i ima posebnu važnost u životu svakog od nas, jer nas obeležava i određuje. On je temelj školskog sistema koji daje čvrstinu svim ostalim naukama, ali i vezivno tkivo koje prožima i utiče ne samo na nivo obrazovanja jedne jedinke, već i na jasne stavove, kulturu, ciljeve. Specifičnost ovog predmeta jasna je kroz svako književno delo, a posebnost se ogleda kroz one koji mu se predaju.

Svetski dan knjige je ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu 1995. godine, a u Španiji se proslavlja još od 1923. i obeležava dan kada su preminuli Migel de Servantes i Viljem Šekspir.

Gde se nalazimo?

Majšanski put 87
24000 Subotica
Srbija

Izradu veb-sajta su podržali:

Projekat podržali

bga_logo