Skip to main content

Majšanski put 87, Subotica   •   +381 24 576 700   •   osmajsanskiput_su@mts.rs

Đak generacije 2021

relja

Oni dolaze: Relja Kresović, učenik generacije OŠ "Majšanski put"

15.09.2021. u 10:30h

Izvor:Subotica.com

Ponekad je zaista teško pronaći balans između svih stvari koje nas interesuju i onih koje su nam nametnute kao obaveza ili zadatak, međutim, Relja Kresović, đak generacije Osnovne škole "Majšanski put", uspeo je da pronađe harmoniju i posveti se svim stvarima koje ga privlače, s jednakom strašću i velikim uspehom.

Oni dolaze: Relja Kresović, učenik generacije OŠ "Majšanski put"

Relja Kresović je izuzetno svestran mlad čovek koji, uprkos velikom broju predmeta koje sluša, predano radi na tome da se onima koji ga zainteresuju, potpuno posveti i, naravno, uzme učća u takmičenjima. Iako ne može tačno da se opredeli za omiljeni predmet, ističe da najviše voli srpski i fiziku jer u njima, kako nam predočava, pronalazi neke paralele i sličnosti.

Takmičim se iz fizike i srpskog, trebalo je i iz geografije, ali su takmičenja bila otkazana. Gramatika je egzaktniji, onaj prirodanjački deo srpskog jezika. Srpski jezik nema mnogo odstupanja. Nema kao u engleskom, nepravilnih glagola, u srpskom je sve pravilno. Sviđa mi se što su zakoni gramatike slični zakonima fizike. Fiziku volim zbog veličina, proračuna i zanimljivo mi je jednostavno. Najvećim uspehom smatram rezultate sa opštinskih takmičenja iz fizike. Uglavnom sam imao dobre rezultate. Nisam imao tremu, išao sam da radim polako i sigurno. Bio sam na takmičenju i iz matematike, ali se nisam nešto proslavio - priča nam Relja, koji s lakoćom uči sve što mu padne pod ruku. - Imam sreće što vrlo brzo shvatam sve i pamtim kada slušam na času, tako da, u biti, učim uglavnom samo kada mi nešto nije jasno, dok ne savladam. Uglavnom vežbam i učim kroz domaće zadatke. Kada mi je nešto malo nejasno, onda ponovim to pred kontrolni.

Relja takođe obožava muziku i pohađa i Muzičku školu, gde uči da svira klavir. Svoj prvi kontakt s ovim instrumentom vezuje za rani period života u Apatinu, gde se igrao za klavirom kod komšinice i otkriva nam da je to bila inicijalna kapisla da se oproba kao pijanista.

- Iz potrebe da se igram instrumentom, krenuo sam i da ga sviram. Uživam u sviranju, u tome što fizički uranjam u dirke, svom dubinom duše i samo sviram. To me strašno opušta - iskreno će Relja, koji je i samouki muzički producent, a o svojim daljim planovima, kad je muzika u pitanju, govori nam vrlo precizno, kao neko ko tačno zna šta želi. - Neću ići dalje, nažalost, ali kod kuće se bavim muzičkom produkcijom, elektro muzikom uglavnom. Inače sam obožavalac "Kraftverka" i zanimljiva mi je produkcija, dizajn zvuka, igranje s podešavanjima i parametrima. Planiram da nastavim da se bavim time i da učim. Pored toga se bavim i komponovanjem. Kad komponujem, to je uglavnom klasična muzika, a kad se bavim produkcijom, tu ima svega, od roka do tehno muzike. Još uvek se pronalazim u svemu tome, tražim šta mi najviše odgovara.

Kada smo ga pitali o planovima za dalje obrazovanje, odmah je odgovorio da će to biti Gimnazija "Svetozar Marković", i to prirodni smer. Uz odličan uspeh, mnogo učća na takmičenjima iz raznih predmeta, Relja je pronašao vreme i za jedan neobičan, uzbudljiv sport, koji u njemu budi adrenalin.

Pre tri ili četiri godine sam bio na Paliću sa mamom i video sam jedrilice. To mi se učinilo zanimljivim, pa sam se upisao u Jedriličarski klub "Palić". Proveo sam jedan letnji raspust u toj školici i krenuo da treniram, a sada uglavnom treniram svakog vikenda. Prija mi akcija, adrenalin i uživam u svemu tome. Volim kad treba da balansiram svojim telom i kad pratim brzinu vetra. Išao sam sa klubom i na takmičenja, jedrio sam na Paliću, Golupcu, u Gornjem Milanovcu i Crnoj Gori. Nemam svoj čamac, ali sam kupio sada jedan - radujući se budućim plesovima po vodi, završava razgovor naš sagovornik.

USPESI

5. razred

 • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz biologije.

6. razred

 • Treće mesto na opšinskom takmičenju iz fizike;
 • Treće mesto na okružnom takmičenju iz fizike;
 • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika;
 • Drugo mesto na okružnom takmičenju iz srpskog jezika.

7. razred

 • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz fizike;
 • Treće mesto na okružnom takmičenju iz fizike.

8. razred

 • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz fizike;
 • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz srpkog jezika;
 • Pohvalnica za izuzetne rezultate iz istorije, hemije, geografije i muzičke kulture;
 • Vukova diploma;
 • Đak generacije.

Završena niža Muzička škola, na Odseku za klavir

 

Gde se nalazimo?

Majšanski put 87
24000 Subotica
Srbija

Izradu veb-sajta su podržali:

Projekat podržali

Iskolánkat a Magyar Kormány támogatja